Holidaypark De Boshoek

Vakantiecoach Blog - Kerststress

Oh… Was ik maar thuis!! Alleen... Onder een dekentje...

Kerst met je (schoon)familie? Wellicht vind je hier wat tips om toch een heerlijke dag te hebben.

Weg met die kerststress!

Aangeschoten familieleden, geforceerde gezelligheid, onuitgesproken ergernissen, hoge verwachtingen – je bent blij als de avond voorbij is.

Het liefst was je thuis gebleven. Maar er wordt nu eenmaal van je verwacht dat je komt opdraven bij je (schoon)familie. En je hebt geen zin in gezeur. Dus doe je maar zo gezellig mogelijk. Soms vind je het oké – Maar oh oh…ho ho ho… Wat vreet dat een energie!

Veel mensen zijn dol op Kerst doorbrengen met de familie – gezellig in een bungalow met zn allen bijvoorbeeld… Maar het geldt niet voor iedereen. Ervaar je kerst met familie meestal niet als een positieve ervaring? Dan ben je niet alleen – talloze mensen zien kerst met familie als een verplichting en zien er tegenop…

Hier een wijze raad om te genieten van je kerstdagen. Mét familie, zonder stress.

Ga er in zonder verwachtingen!

Kerst is het feest van hoge verwachtingen. Mooie decoratie, originele cadeaus, prachtige kleding, sjiek eten. We willen vooral dat het gezellig is. En we willen ook nog sneeuw…

Dat laatste krijgen we bijna nooit. En dat eerste laat zich slecht forceren.

Wat zou er gebeuren als je Kerst tegemoet gaat zonder verwachtingen? Heel simpel: dan zou je je niet ergeren, en zou je je veel relaxter voelen. Dan zou je simpelweg tevreden kunnen zijn.

Misschien maken familieleden rare opmerkingen, misschien mislukt het eten, misschien wordt het niet zo gezellig als je hoopte. Als je je niet te sterk hecht aan een bepaalde uitkomst dan voel je je ook niet gefrustreerd en teleurgesteld.

Laat het lekker over je heen komen, en dein op de golven mee. Vriezen we dood dan vriezen we dood, zeg maar. Hoewel de kans daarop klein is dit jaar. Mooi meegenomen.

Niet ergeren, maar genieten!

Het is één ding om je niet te ergeren aan dingen die imperfect zijn. Het is nog een stapje verder om te genieten van alles wat jij anders zou willen zien.

  • Is het vervelend dat je oom een glaasje teveel drinkt en daardoor een beetje irritant wordt? Of is het ergens ook wel grappig en lekker fout?
  • Is het erg dat het braadstuk nog rauw is van binnen? Of kun je lachen om de anti-climax, en snij je er gewoon omheen?
  • Erger je je aan de gillende kinderen? Of kun je begrijpen waarom ze blij en opgewonden zijn, en ga je even met ze spelen?
  • Voel je je teleurgesteld omdat je cadeau tegenvalt? Of laat je het van je af glijden en herinner je jezelf aan het feit dat die spullen er niet echt toe doen?
  • Ontstaat er een ongemakkelijke situatie omdat je zus vanwege de wijn iets te open over haar seksleven wordt? Geniet dan van de awkwardness en lach er samen om.

Zo kan ik bijvoorbeeld ontzettend blij worden van dingen die fout of ongemakkelijk zijn. Probeer er gewoon van te genieten. Imperfectie is veel leuker dan de meeste mensen beseffen.

Ook al is er van alles niet leuk aan het samenzijn met je (schoon)familie – focus daar niet je aandacht op.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Als je negatieve dingen wilt zien dan zul je ze zien – en wordt het moeilijk om nog te genieten van je kerstdag.

Dus haal continu je aandacht weg bij de dingen waar je je aan ergert, en verplaats het rustig naar dingen die je wel fijn vindt.

Niet alleen voel jij je dan al snel beter

Je zult ook merken dat het kerstgezelschap jouw positieve houding overneemt.

Is het een idee? Ik ga het zeker weer toepassen deze kerst. Ik ben benieuwd hoe jullie het ervaren. Ik hoop in ieder geval op een relaxte kerst met veel cadeautjes en veel imperfectie en wie weet nog wat sneeuw.

Warme decembergroet

Vakantiecoach Trudy

Lees ook volgende maand de Blog van onze Vakantiecoach!