Recreatiepark De Boshoek

Vakantiecoach Blog - Heibel in de Voortent

Lekker samen op vakantie? Voor sommige stellen kan de zomervakantie een aaneenschakeling opgehoopte eerdere frustratie zijn. Je zit de hele dag opeens in elkaars nabijheid en vallen escape momenten weg.

Het komt voor dat je een hele andere voorstelling van de vakantie hebt. Eindelijk tijd voor dat goede gesprek denkt de een, eindelijk rust aan mijn hoofd denkt de ander. Teleurstelling ligt op de loer.

Zo houd je vakantie leuk

Valt deze teleurstelling te voorkomen? Deels wel. Praat over je verwachtingen! Voordat je de tent gaat inpakken, bedenk wat je eigenlijke doel is van de vakantie. Wellicht stel je een hele belangrijke beslissing uit tot dat je daar uitgebreid te tijd voor hebt. Misschien heb je dan eens echt de tijd om te kijken naar je relatie en vraag je je af of je nog wel bij elkaar past. Wist je dat een heleboel stellen de vakantie gebruiken om daar antwoord op te krijgen? Je relatie ligt dan onder een vergrootglas en wees je je er dan bewust van hoe je er dan in staat. Focus je je juist op de negatieve dingen of juist op de positieve?

Praat over je vakantieverwachtingen

Stel als het dan toch tot een conflict komt, kun je het volgende doen om te voorkomen dat het escaleert:

  1. Accepteer het feit dat je het oneens bent. Relatieonderzoekers ontdekten dat ongeveer tweederde van alle conflicten in een relatie niet op te lossen is, doordat partners nou eenmaal van elkaar verschillen en soms verschillende wensen en behoeftes hebben. Focus daarom niet altijd op het oplossen van de problemen, maar leer te onderhandelen over compromissen.
  2. Zie verschillen niet als een bedreiging. Dat je ruzie hebt, betekent niet dat je partner een waardeloos figuur is of dat de relatie op knappen staat. Probeer in te zien dat de ruzie situatiegebonden is. Niet alles aan je relatie en partner is negatief toch?
  3. Laat niet kostbare vakantie-uren/dagen voorbij gaan met mokken of stijfkoppigheid
  4. Bespreek jullie verschillen tijdens een wandeling of ga wat leuks doen op jouw vakantiebestemming. Door samen in beweging te komen en dingen te bespreken maakt je lichaam anti-stresshormoon aan. Win/Win situatie dus!

En als jullie er niet uitkomen? Kom dan naar de Vakantiecoach! Ik ben er!

Ontspannen groet en vergeet niet te genieten!

Lees ook volgende maand de Blog van onze Vakantiecoach!