Gelderland blijkt nog steeds erg geliefd te zijn bij de vakantiegangers. Uit de cijfers van het CBS kwam naar boven dat het aantal overnachtingen van Nederlandse vakantiegangers in Gelderland in 2018 met 4% is toegenomen en zo in totaal uit kwam op het aantal van 17 miljoen overnachtingen. Ook werd het duidelijk dat de Nederlanders steeds langer op vakantie gaan.  Het aantal overnachtingen van de buitenlandse toeristen is ook gestegen. In de eerste 9 maanden van 2018 zijn dit aantal met 14,4% toegenomen.  

Minder boekingen, maar langere verblijven 

Wat opmerkelijk is aan deze cijfers is dat bijna alles is toegenomen maar het totaal aantal binnenlandse vakanties is afgenomen. Het afgelopen jaar is het aantal binnenlandse vakanties in Nederland met zo'n 2,4 % afgenomen, in Gelderland zijn er 2,1% minder vakanties geboekt. Uiteindelijk zijn de cijfers dus wel positief. Dit komt omdat de vakantiegangers langer overnachten dan voorheen en daardoor dus meer opleverden. Deze resultaten kunnen geconcludeerd worden uit het jaarlijkse Continu Vakantie Onderzoek.  

Gelderland blijft het populairst 

De meest populaire vakantieprovincie was ook afgelopen jaar weer Gelderland. Dit zorgde ervoor dat er 1,9 miljoen Nederlanders hun vakantie op de Veluwe hebben gehouden in 2018. De binnenlandse vakantieregio's hebben wel voor een verandering gezorgd in populariteit. In 2017 was de Veluwe nog de nummer 1 maar afgelopen jaar moest de Veluwe genoegen nemen met een 3e plaats. De Noordzeebadplaatsen en de Groningse, Friese en Drentse zandgronden waren afgelopen jaar populairder en dit zal vooral te maken hebben met de mooie zomer die we gehad hebben. Hier profiteren de waterrijke gebieden uiteraard van en dat is terug te zien in de ranglijst.  

Ook positieve cijfers in de uitgaven 

Het aantal uitgaven dat in Gelderland is gedaan in het afgelopen jaar komt uit op ongeveer €495 miljoen euro, dit is zo'n kleine €5 miljoen euro meer dan in 2017. Dit bedrag is uitgegeven in bijna 2,9 miljoen vakanties die werden gehouden in Gelderland.  

Meer buitenlandse dan binnenlandse groei 

De buitenlandse toeristen weten de weg naar Gelderland ook steeds beter te vinden. Zo zijn het aantal overnachtingen in de eerste 9 maanden van 2018 gestegen naar bijna 1,5 miljoen. Ten opzichte van het jaar 2017 is dit een stijging van 14,4%, dit is dus een flinke toename van buitenlandse toeristen. De Nederlandse groei daarentegen is bijna de helft in vergelijking met de buitenlandse groei. Het aantal Nederlandse toeristen dat een overnachting in Gelderland boekt in de eerste 9 maanden van het jaar is met 7,6% gegroeid.